Eftersom te är en sådan viktig del i det brittiska samhället och jag råkar jobba i en tehandel så tänkte jag bjuda på en liten teguide idag!
Kort om te:
Te är bladen från tebusken som växer främst i Asien. Det mesta teet man kan köpa här kommer från Kina, Japan och Sri Lanka, eller Ceylon, som man fortfarande säger i tesammanhang.
Te har många hälsoeffekter eftersom det innehåller mycket antioxidanter. Det innehåller ett ämne som liknar koffein, men har samtidigt en lugnande effekt. Studier visar att bara att man sitter med en varm kopp i händerna ger en ro och gör en lugn.
Te förvaras bäst i en tätslutande burk. Det ska förvaras mörkt, svalt (rumstemperatur) och luftfritt. Påsen du får hem det i från affären är bara att bära hem det i, vill du att det ska smaka bra länge behövs en burk, annars tappar det smaken.
Man kanske säger ibland att man kokar te, fast det är lite vilseledande då man egentligen bara häller varmt vatten över tebladen.

 Ovan: En riktigt bra tesil från Teeli, 99 kr. Inga smulor i teet! Teburkar från Derrière la Porte. 
Burk för tepåsar för de som gillar det bättre! 
 
Vitt, grönt och svart te. 
 
Vitt te: 
Traditionellt lite lyxigare te, där man bara använt de färskaste, yttersta bladen, men nu för tiden finns teer som det ovan som är gjort på lite olika kvaliteer. När man gör vitt te så hettar man precis bara upp tebladen och låter dem torka så de inte ruttnar. Därför är det mest näring i det vita teet, eftersom man inte har hållit på så mycket med det.
Därför är det viktigt att inte använda för varmt vatten, ca 75 grader. Sedan kan man låta det dra 3-10 min efter smak. 
Vitt te är milt i smaken och känns sofistikerat och mjukt. 
 
Grönt te:
Här har man gjort lite mer med teet, t.ex. wokat eller ångat det. Men det är fortfarande väldigt näringsrikt (och fettförbrännande, säger de...). 
Många tror att de inte gillar grönt te, och ofta beror det på att de har bryggt det fel. Här måste man ha max 85 grader och låta det dra max 3 minuter, annars kan det bli väldigt bittert och då är det inte gott! 
Rätt bryggt smakar grönt te fräscht och ja... Grönt! 
 
Svart te: 
Återigen har man processat teet ännu mer och låtit det oxidera, det vill säga att cellernas membran har krossats så att luft har kommit åt produkten. Ju mer luft, desto mörkare te, lite som när man skalat en banan... 
Svart te är mer lättbryggt, cirka 98 grader och 2-4 minuters dragningstid. 
Svart te har en mörkare och fylligare smak. 
 
Rooibos/rött te:
Rooibos kommer från en sydafrikansk planta och är koffeinfritt och även det väldigt nyttigt. Det finns även grön rooibos som inte oxiderat så mycket och den är ännu nyttigare. 
Rooibos kan vara ett väldigt bra nybörjarte då det är väldigt lätt att brygga. 98 grader, ca 6-8 minuter. Skulle du låta det dra längre så gör det oftast inte så mycket eftersom det inte har några bitterämnen som teblad har, det blir bara sötare och fylligare ju längre det drar. 
Rooibos smakar lite som russin, sött och nötigt. 
 
 

1 kommentarer

Fredrikapåvinden

26 Aug 2016 20:33

Vilket roligt och intressant inlägg! Nu vet jag lite mer om te :)

Kommentera

Publiceras ej