Ett intressant utflyktsmål om man gillar historia är Mary King's close. Det är en liten tvärgata som blivit begravd under nya byggnader och husen där har fungerat som en utjämnande grund att bygga på eftersom marken sluttar väldigt mycket där. Det finns mycket bevarat från 1600-talet och de guidade turerna som hålls är väldigt intressanta. 
Vår guide var rolig, kunnig och talade den bredaste skotska... 
Här får man lära sig om de fattigaste människorna i samhället som bodde längst ner. Ju rikare man var, desto längre upp bodde man. Då var man längre ifrån skräpet på gatan. 
Eftersom Edinburgh var en växande stad var man tvungna att bygga på höjden. Man kunde inte bredda staden utanför stadsmurarna, eftersom man var rädda för engelsmännen. Så det byggdes väldigt höga hus och de som bodde längst ner vid marken såg nästan aldrig solens ljus. 
Det som gjorde situationen ännu värre var att man inte hade något avloppssystem. Så två gånger om dagen när kyrkklockan ringde tog man sin hink, ropade Gardy-loo och kastade ut allt avfall och pottinnehåll man samlat ihop under dygnet. Sedan rann det i en brun, stinkande sörja ner till sjön där man sedan hämtade sitt dricksvatten ända tills man blev 35 och dog. 
Mums! 
Är man sugen på något annat mumsigt så har de en väldigt trevlig giftshop och ett superbra kafé! Deras varma choklad med chili och andra kryddor var helt galet god!
 

Kommentera

Publiceras ej